Catit Official Brand Site

In dit artikel

Zuid-Amerikaanse kat

De schattige en pluizige Pampaskat komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en komt in het wild nog steeds voor in Argentinië, Chili, Uruguay, Bolivia, Paraguay, Brazilië, Ecuador, Peru en mogelijk het zuidwesten van Colombia. Helaas is de kans klein dat je er eentje tegenkomt, want Pampaskatten zijn nogal schuw en er zijn er mogelijk niet zo veel meer.

Geografisch verspreidingsgebied van de Pampaskat (ongeveer)

Bijna bedreigd

Hoewel er geen officiële populatieschattingen beschikbaar zijn voor de Pampaskat, staan de schattige pluisbollen geclassificeerd als Bijna Bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN. In Argentinië, Bolivia, Brazilië, Ecuador en Uruguay zou de situatie het ernstigst zijn. De belangrijkste bedreiging voor het voortbestaan van de soort is habitatverlies, hoewel er in sommige regio’s ook op de katjes wordt gejaagd vanwege hun prachtige dikke vacht.

Laat je niet misleiden door de naam

Ondanks hun naam leven Pampaskatten niet alleen in gebieden die bedekt zijn met Pampasgras. Deze flexibele katten gedijen in verschillende habitats, waaronder struikgewas, open bossen, moerassen, savannes en zelfs droge bossen op hoogtes tot 5.000 meter boven de zeespiegel. De enige plek die deze pluizige katachtigen meestal vermijden zijn laaglandregenwouden.

Mollig poesje

Met een lengte van ongeveer 50-75 cm en een hoogte van 30-35 cm zijn Pampaskatten maar iets groter dan de doorsnee huiskat. Door hun dikke vacht en stugge, pluizige staart zien Pampaskatten eruit als schattige mollige huiskatten, en door hun brede kop en oogstrepen lijken ze altijd een beetje knorrig.

Zoveel verschillende vachttypes

De Pampaskat komt in zoveel verschillende kleuren en patronen voor dat de IUCN Cat Specialist Group in 2017 oordeelde dat de Pampaskat eigenlijk een verzamelnaam is voor een groep van 7 ondersoorten! Alle Pampaskatten hebben gestreepte poten, donkere oogstrepen en lichtere vlekken op de achterkant van hun oren, maar de rest van hun vacht kan gestreept, geribbeld of gevlekt zijn, afhankelijk van de ondersoort.

Eenzame jager

Zoals veel wilde katten zijn Pampaskatten solitair, wat betekent dat ze voor zichzelf moeten opkomen als er roofdieren in de buurt zijn. Wanneer ze zich bedreigd voelen, klimmen Pampaskatten in bomen of zetten ze de lange haren op hun rug overeind om groter te lijken – net zoals huiskatten doen. Denk echter maar niet dat deze wilde dieren schootkatten zijn; zelfs in gevangenschap zijn Pampaskatten berucht om hun agressiviteit en lijken ze onmogelijk tam te maken.

Klein lichaam, grote eetlust

Er is niet veel bekend over de jachtgewoonten van de Pampaskat. In sommige gebieden jagen deze katten ’s nachts of tijdens de schemering, terwijl ze in andere gebieden naar voedsel lijken te zoeken wanneer het hen uitkomt, zelfs overdag. Hun dieet varieert sterk afhankelijk van hun leefgebied, gaande van kleine reptielen en zoogdieren zoals cavia’s en viscachas tot zelfs pinguïnkuikens. Wie had dat gedacht!